Growers Aloe vera
Η εταιρεία μας δημιούργησε μία πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής σταθεροποιημένου και παστεριωμένου πόσιμου gel Aloe vera (Αλόη βέρα) – Βιολογικής Γεωργίας για την παραγωγή μίας σειράς φυσικών προϊόντων υγείας και ομορφιάς με υψηλή περιεκτικότητα σε Aloe vera (Αλόη βέρα). Βασιζόμαστε στη συνεργασία παραγωγών με ευαισθησία στη βιολογική καλλιέργεια ώστε τα τελικά προϊόντα να είναι ποιοτικά και αγνά. Είναι πολύ σημαντικό να διαβάσετε τα παρακάτω απλά βήματα πριν τη φύτευση, για να σας εξηγήσουμε τις διαδικασίες και πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσετε ώστε η παραγωγή σας να καλύπτει τα ποιοτικά standard που απαιτεί η εταιρεία μας.
Εξασφαλίσαμε τεχνογνωσία μέσω της συνεργασίας μας με ευρωπαϊκή εταιρεία η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια και την επεξεργασία της Aloe vera (Αλόη βέρα). Οι ευρωπαίοι συνεργάτες μας, ανέπτυξαν και εξέλιξαν τη Βιο Αλόη, ένα 100% βιολογικό μείγμα αποστειρωμένης κοπριάς και κομπόστ, ειδικά για την Aloe vera (Αλόη βέρα). Συμβάλλει καθοριστικά στην υγιή ανάπτυξη του φυτού και την παραγωγή φύλλων υψηλής ποιότητας. Είναι απολύτως καθαρό από παθογόνους οργανισμούς, περιέχει τα αναγκαία μακροστοιχεία άζωτο, φωσφόρο, κάλιο (NPK) και ως 65% οργανική ουσία, διαθέτει ιδανική αναλογία καλίου και μαγνησίου για την αποφυγή αλληλοδέσμευσης, περιέχει τα ιχνοστοιχεία σίδηρο, ψευδάργυρο, βόριο και μαγγάνιο, έχει Ph 7-8, μειώνει τις ανάγκες του φυτού σε νερό και βοηθάει την Aloe vera (Αλόη βέρα) να αναπτύξει ισχυρό ριζικό σύστημα. Διατίθεται από την εταιρεία “Assos Plast”.
1. Ανάλυση εδάφους-νερού
Το πρώτο βήμα είναι η εδαφολογική ανάλυση και η ανάλυση της σύστασης του νερού που θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση του αγρού. Πολύ σημαντικό παράγοντα αποτελούν επίσης οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Αναζητήστε ιστορικά στοιχεία των συνθηκών αυτών. Εκτιμήστε προσεκτικά όλες τις παραμέτρους με τη βοήθεια ενός γεωπόνου. Μία καλή πρακτική είναι η πειραματική καλλιέργεια σε ένα τμήμα του αγρού.
2. Πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας
Η βιολογική πιστοποίηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνεργασία σας με την εταιρεία μας. Επικοινωνήστε με τον οργανισμό πιστοποίησης που θα επιλέξετε πριν τη φύτευση. Ο οργανισμός αυτός πρέπει να είναι εγκεκριμένος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και διαπιστευμένος από το Ε.ΣΥ.Δ. (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης). Θα επισκεφτεί τον αγρό σας ένας ελεγκτής-γεωπόνος ο οποίος θα σας ενημερώσει για τις διαδικασίες πιστοποίησης. Το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη πιστοποίηση είναι 2-3 χρόνια. Η εταιρεία μας συνεργάζεται με τη «ΔΗΩ» για την πιστοποίηση παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Το Πανελλήνιο Σωματείο Βιοκαλλιεργητών Aloe Vera (Αλόη βέρα) έχει εξασφαλίσει από τη «ΔΗΩ» προνομιακή τιμολογιακή πολιτική για τα μέλη του.
3. Πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό
Μεγάλη προσοχή απαιτείται κατά την προμήθεια πολλαπλασιαστικού υλικού. Το πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία της καλλιέργειας και την παραγωγή σταθερής ποιότητας τελικών προϊόντων.
4. Προετοιμασία αγρού
Απαιτείται κοινή άροση – αναστροφή (μέχρι 20cm βάθος) με υνιοφόρο άροτρο ή δισκάροτρο για τον θρυμματισμό του εδάφους, την καταστροφή των ζιζανίων, την ενσωμάτωση των φυτικών υπολειμμάτων, την παρεμπόδιση της διάβρωσης και τη διήθηση του νερού. Ακολουθεί φρεζάρισμα του εδάφους.
5. Εγκατάσταση του αρδευτικού συστήματος
Προτείνεται η στάγδην άρδευση με σωλήνες διαμέτρου 40mm (Φ40) για τις κεντρικές γραμμές και σταλακτηφόρους σωλήνες διαμέτρου 20mm (Φ20) για τις διακλαδώσεις που θα ποτίζουν τα φυτά. Η τοποθέτηση των σωλήνων εξαρτάται από το σχήμα του αγρού και τη θέση της πηγής τροφοδοσίας με νερό. Οι σωλήνες θα πρέπει να φέρουν ενσωματωμένους σταλάκτες σε απόσταση 80cm έως 1m μεταξύ τους ανάλογη με την απόσταση επί των γραμμών με την οποία επιλέγουμε να φυτέψουμε τα φυτάρια. Η απόσταση μεταξύ των γραμμών φροντίστε να είναι επίσης 1m. Χρήσιμο είναι να αφήσετε ένα διάδρομο πλάτους 1,5m κάθε 3-4 γραμμές ή 2m κάθε 6-7 γραμμές. Θα βοηθήσει κατά τη συγκομιδή των φύλλων και την εκτέλεση άλλων γεωργικών εργασιών. Με βάση αυτές τις αποστάσεις μπορούν να φυτευτούν 800 έως 1.000 φυτά ανά στρέμμα. Με πυκνότερη φύτευση μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 1.200 φυτά ανά στρέμμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συστήνεται. Φροντίστε οι κεντρικοί σωλήνες Φ40 να τοποθετηθούν κατά μήκος των φαρδύτερων διαδρόμων. Μετά την τοποθέτηση όλων των σωλήνων άρδευσης, ανοίγουμε το σύστημα ποτίσματος για λίγα λεπτά ώστε να σημάνουμε με το νερό τις ακριβείς θέσεις στις οποίες πρέπει να ανοιχτούν οι λάκκοι φύτευσης.
6. Φύτευση
Το βάθος κάθε λάκκου φύτευσης θα πρέπει να είναι 15-20cm. Πριν τοποθετήσουμε το φυτάριο στον λάκκο, ρίχνουμε μία χούφτα Βιο Αλόη. Το φυτάριο τοποθετείται στον λάκκο με τις ρίζες του να πατούν πάνω στη Βιο Αλόη. Σκεπάζουμε με χώμα τις ρίζες και τον κορμό προσέχοντας το φυτάριο να παραμείνει όρθιο (να μην γέρνει στο πλάι). Πιέζουμε κάθε στρώση χώματος που προσθέτουμε. Τα κατώτερα φύλλα του φυτού να απέχουν 3-4cm από το έδαφος. Τέλος, ρίχνουμε ακόμα μία χούφτα Βιο Αλόη ομοιόμορφα γύρω από το φυτάριο. Αμέσως μετά τη φύτευση ακολουθεί πότισμα με 0,5 λίτρο ανά φυτό. Μετά από μία εβδομάδα ποτίζουμε πάλι με 1-1,5 λίτρα ανά φυτό. Η πλέον κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι η άνοιξη (Μάρτιο έως Ιούνιο) γιατί επιτρέπει στα φυτάρια να εγκλιματιστούν καλύτερα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου (να ξεπεράσουν το μεταφυτευτικό σοκ όπου τα φύλλα παίρνουν ένα μελιτζανί ή ανοικτό καφέ χρώμα). Μπορείτε, όμως, να φυτέψετε και από τέλος Αυγούστου έως αρχές Οκτωβρίου.
7. Άρδευση
Το φυτό χρειάζεται πότισμα κατά τις εποχές χωρίς βροχοπτώσεις. Συνιστάται στάγδην άρδευση με 1-1,5 λίτρα νερού ανά φυτό κάθε 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τη σύσταση του εδάφους του αγρού, τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής και τη θερμοκρασία κάθε περιόδου. Κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών του καλοκαιριού, αυξάνουμε τη συχνότητα ποτίσματος και μειώνουμε την ποσότητα του νερού. Το υπερβολικό πότισμα δημιουργεί προβλήματα στο φυτό το οποίο μπορεί να κινδυνεύσει να σαπίσει. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η εμφάνιση καφέ ή μαύρων στιγμάτων στην επιφάνεια των φύλλων. Ακόμα, τα φύλλα μπορεί να γέρνουν σχεδόν παράλληλα με το έδαφος αντί να απλώνονται όρθια προς τα επάνω. Το φαινόμενο αυτό είναι συχνά αποτέλεσμα της χρήσης μεθόδων σκίασης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
8. Καλλιεργητικές φροντίδες
H καλλιέργεια της Aloe vera (Αλόη βέρα) πρέπει να πραγματοποιείται με αποκλειστικά βιολογικές μεθόδους καθώς ο κοινός σκοπός των καλλιεργητών και της Litinas Aloe είναι η παραγωγή αγνών φύλλων τα οποία θα δώσουν βιολογικά, φυσικά τελικά προϊόντα. Για τη λίπανση συνιστούμε τη χρησιμοποίηση της Βιο Αλόης η οποία συντελεί στην υγιή ανάπτυξη του φυτού και έχει με επιτυχία δοκιμαστεί σε χώρες με βιολογικές φυτείες Aloe vera (Αλόη βέρα). Το εργοστάσιο διενεργεί αυστηρό ποιοτικό έλεγχο κατά την παραλαβή των φύλλων και το πλήρως οργανωμένο χημείο του είναι σε θέση να εντοπίσει τη χρήση χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αυξητικών ορμονών. Απαιτείται τακτικό βοτάνισμα της περιοχής γύρω από τα φυτά ή μηχανική καταπολέμηση των ζιζανίων. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ώστε να αποφύγουμε τον τραυματισμό των κατώτερων φύλλων των φυτών. Μία καλή πρακτική είναι η παράλληλη καλλιέργεια ψυχανθών ανάμεσα στις αλόες. Εμποδίζουν την ανάπτυξη ζιζανίων. Ένας ύπουλος εχθρός του φυτού είναι τα σαλιγκάρια. Μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με κοντή ηλεκτροφόρο περίφραξη ή με βιολογικές παγίδες με μπύρα. Ο μεγαλύτερος εχθρός, όμως, είναι ο παγετός. Μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το υπέργειο τμήμα του φυτού. Γι’ αυτό το λόγο, οι πλέον κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργεια της Aloe vera (Αλόη βέρα) είναι τα νησιά καθώς και οι παραθαλάσσιες και οι πεδινές εκτάσεις της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας.
9. Συγκομιδή των φύλλων
Το φυτό, όταν φτάσει τα 4 χρόνια, βγάζει ένα κίτρινο λουλούδι που είναι το σήμα κατατεθέν του είδους Aloe vera (Aloe barbadensis Miller). Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να αρχίσετε να κόβετε τα φύλλα, πάντα από το έδαφος προς τα επάνω. Σε αυτή την ηλικία, το φυτό έχει πλέον αναπτύξει τα περίπου 200 δραστικά συστατικά που περιέχει το gel του. Όταν το άνθος μαραθεί, πρέπει να το κόψετε αφήνοντας περίπου 10cm για σήμανση. Αν δεν το αφαιρέσετε, θα απορροφά ενέργεια από το φυτό με αποτέλεσμα να το αποδυναμώνει. Η παραγωγική ηλικία του φυτού είναι μεταξύ 4 και 12 ετών. Από κάθε φυτό παίρνουμε περίπου 4 φύλλα κάθε φορά, 3 ή 4 φορές το χρόνο. Συνεπώς, από ένα στρέμμα μπορούμε να πάρουμε 10-12.000 φύλλα το χρόνο με συντηρητικούς υπολογισμούς. Το βάρος του φύλλου κυμαίνεται από 400 έως 800g. Αν συνυπολογίσουμε ένα ποσοστό απωλειών ίσο με 10%, η μέση στρεμματική απόδοση φτάνει τους 6 τόνους φύλλων Aloe vera (Αλόη βέρα) ετησίως.
10. Πολλαπλασιασμός
Το φυτό από τον δεύτερο χρόνο βγάζει παραφυάδες, ακόμα και 10 ή περισσότερες το καθένα, τις οποίες μπορείτε, μετά από λίγο καιρό (όταν φτάσουν τα 20cm ύψος), να αφαιρέσετε προσεκτικά και να τις μεταφυτέψετε, αυξάνοντας, με αυτόν τον τρόπο, την καλλιέργειά σας. Για να αφαιρέσετε τις παραφυάδες από το μητρικό φυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μυτερό φτυάρι μήκους περίπου 20cm και πλάτους 4-5cm. Μην αφαιρείτε πάνω από 3-4 παραφυάδες τη φορά και αφήστε να περάσουν 2-3 μήνες για να κόψετε τις επόμενες. Τις παραφυάδες τις φυτεύετε σε μικρές γλάστρες και τις τοποθετείτε σε σκιερό μέρος για 1-2 μήνες. Κατόπιν τις μεταφυτεύετε στο χώμα. Για αρκετές ημέρες θα έχουν μελιτζανί ή καφέ χρώμα από το μεταφυτευτικό σοκ. Ακόμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εγκεκριμένο φυτώριο και να πουλάτε τα φυτάριά σας για να έχετε ένα πρόσθετο εισόδημα. Για τη διαδικασία δημιουργίας και έγκρισης ενός επαγγελματικού φυτωρίου πρέπει να απευθυνθείτε στο ΚΕΠΠΥΕΛ (Κέντρο Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων).
Στοιχεία επικοινωνίας με συνεργαζόμενες εταιρείες:
Αριστοτέλους 38
10433 Αθήνα
Τ: 210.8224384
F: 210.8218117
Website: www.dionet.gr
E-mail: info@dionet.gr
Παλαιά Οδός Αγ. Στεφάνου
Κατηφόρι Αφιδνών
T: 22950.26390
M: 6972.209880
E-mail: nickbougias@gmail.com
κ. Νίκος Μπούγιας