Η επιστημονική ομάδα της Litinas Aloe απαντάει στις πιο συχνές ερωτήσεις καλλιεργητών Aloe vera (Αλόη βέρα).

Πριν να φυτέψετε θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τα παρακάτω, για να ενημερωθείτε σχετικά με τις διαδικασίες και πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσετε στην καλλιέργεια της Aloe vera (Αλόη βέρα) ώστε η παραγωγή σας να καλύπτει τα υψηλά ποιοτικά standard που απαιτεί η Litinas Aloe. Χρησιμοποιήστε μόνο τη Βιο Αλόη (αποστειρωμένη κοπριά και κομπόστ) η οποία έχει ελεγχθεί από τους γεωπόνους μας και ετοιμάζεται αποκλειστικά για την καλλιέργεια της Aloe vera (Αλόη βέρα). Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση λιπασμάτων ή άλλων βιολογικών σκευασμάτων.

Είναι μείγμα αποστειρωμένης κοπριάς και κομπόστ της εταιρείας ‘Assos Plast’ και ετοιμάζεται ειδικά για την καλλιέργεια της Aloe vera (Αλόη βέρα). Είναι απολύτως καθαρή από παθογόνους οργανισμούς, περιέχει τα αναγκαία μακροστοιχεία άζωτο, φωσφόρο, κάλιο (NPK) και ως 65% οργανική ουσία, διαθέτει ιδανική αναλογία καλίου και μαγνησίου για την αποφυγή αλληλοδέσμευσης, περιέχει τα ιχνοστοιχεία σίδηρο, ψευδάργυρο, βόριο και μαγγάνιο, έχει Ph 7-8, μειώνει τις ανάγκες του φυτού σε νερό και βοηθάει την Aloe vera (Αλόη βέρα) να αναπτύξει ισχυρό ριζικό σύστημα.

Το πιστοποιητικό αυτό αποτελεί μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να διαθέσετε την παραγωγή σας στο εργοστάσιό μας. Πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν οργανισμό πιστοποίησης βιολογικής καλλιέργειας εγκεκριμένο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και διαπιστευμένο από το Ε.ΣΥ.Δ. (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης). Θα επισκεφτεί τον αγρό σας ένας ελεγκτής-γεωπόνος ο οποίος θα σας ενημερώσει για τις διαδικασίες πιστοποίησης. Σας συμβουλεύουμε να κινηθείτε άμεσα, πριν τη φύτευση, καθώς το χρονικό διάστημα μέχρι να πιστοποιηθείτε είναι 2-3 χρόνια. Η εταιρεία μας συνεργάζεται με τον οργανισμό «ΔΗΩ» για την πιστοποίηση της παραγωγής βιολογικών, φυσικών προϊόντων. Το Πανελλήνιο Σωματείο Βιοκαλλιεργητών Aloe vera (Αλόη βέρα) έχει συμφωνήσει προνομιακή τιμολογιακή πολιτική με τη «ΔΗΩ» για τα μέλη του.

Ο παλαιότερος καλλιεργητής Aloe vera (Αλόη βέρα) στην Ελλάδα είναι ο κ. Ηλίας Χρονάκης ο οποίος καλλιεργεί στον Τσούτσουρο (στα νότια παράλια του Νομού Ηρακλείου) από το 1995. Ο κ. Χρονάκης διαθέτει φυτώριο εγκεκριμένο από το ΚΕΠΠΥΕΛ (Κέντρο Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων) και θα σας εφοδιάσει με πιστοποιητικό για το είδος Aloe vera (Aloe barbadensis Miller). Φυτά του κ. Χρονάκη μπορείτε να προμηθευτείτε από την εταιρεία ‘Assos Plast’ (σε όλη την Ελλάδα πλην Κρήτης). Οι τιμές των νεαρών φυτών (φυταρίων) κυμαίνονται από 2-6 Ευρώ/φυτό ανάλογα με την ηλικία τους (1-3 ετών) και την ποσότητα που επιθυμείτε να αγοράσετε.

Στο στρέμμα μπορούν να φυτευτούν από 800 έως 1.200 φυτά ανάλογα με την πυκνότητα φύτευσης. Προτείνουμε απόσταση 80cm-1m επί των γραμμών και 1m μεταξύ των γραμμών. Χρήσιμο θα είναι να αφήσετε ένα διάδρομο πλάτους 1,5m κάθε 3-4 γραμμές ή πλάτους 2m κάθε 6-7 γραμμές. Θα βοηθήσει κατά τη συγκομιδή των φύλλων και την εκτέλεση άλλων γεωργικών εργασιών (αλλά θα μειωθεί ο αριθμός των φυτών ανά στρέμμα).

Η καλύτερη εποχή για τη φύτευση είναι από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο καθώς τα φυτά εγκλιματίζονται πλήρως τη θερινή περίοδο. Μπορείτε, όμως, να φυτέψετε και στο τέλος του καλοκαιριού με μέσα φθινοπώρου (τέλος Αυγούστου με αρχές Οκτωβρίου).

Το φυτό χρειάζεται πότισμα την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο (τις εποχές χωρίς βροχοπτώσεις). Ανάλογα με τη σύσταση του εδάφους του αγρού, τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής και τη θερμοκρασία κάθε περιόδου, συνιστούμε 1 έως 1,5 λίτρα νερό ανά φυτό κάθε 7 έως 15 ήμερες (κατά προτίμηση στάγδην άρδευση). Κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών του καλοκαιριού, αυξάνουμε τη συχνότητα ποτίσματος και μειώνουμε την ποσότητα νερού. Το υπερβολικό πότισμα πρέπει να αποφεύγεται γιατί το φυτό κινδυνεύει να σαπίσει.

Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση λιπασμάτων. Χρησιμοποιήστε μόνο τη Βιο Αλόη (αποστειρωμένη κοπριά και κομπόστ). Το εργοστάσιο διενεργεί αυστηρό ποιοτικό έλεγχο κατά την παραλαβή των φύλλων και το χημείο του είναι σε θέση να εντοπίσει τη χρησιμοποίηση λίπανσης. Είναι κρίμα να επενδύσετε χρήματα και κόπο και να μην μπορέσετε να διαθέσετε την παραγωγή σας εξαιτίας των λιπασμάτων που χρησιμοποιήσατε. Αποσκοπούμε στην παραγωγή αγνών, βιολογικών προϊόντων για την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Ακόμα, απαιτείται τακτικό βοτάνισμα ανάλογα με τη σύσταση του εδάφους κάθε αγρού. Μία καλή πρακτική είναι η παράλληλη καλλιέργεια ψυχανθών ανάμεσα στις αλόες. Εμποδίζουν την ανάπτυξη ζιζανίων.

Ο μεγαλύτερος εχθρός του φυτού είναι ο παγετός. Γι’ αυτό το λόγο οι πλέον κατάλληλες περιοχές της χώρας μας για την καλλιέργεια της Aloe vera (Αλόη βέρα) είναι η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους, η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα. Αποφύγετε τις ορεινές περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Επίσης, ένας ύπουλος εχθρός είναι τα σαλιγκάρια. Μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με κοντό ηλεκτροφόρο φράχτη (παλμό) ή να χρησιμοποιήσετε παγίδες με μπύρα.

Το φυτό μετά τον δεύτερο χρόνο βγάζει παραφυάδες, ακόμα και 10 ή περισσότερες το καθένα, τις οποίες μπορείτε, μετά από λίγο καιρό, να αφαιρέσετε προσεκτικά και να μεταφυτεύσετε, αυξάνοντας, με αυτόν τον τρόπο, την καλλιέργειά σας. Ακόμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εγκεκριμένο φυτώριο και να πουλάτε τα φυτάρια σας για να έχετε ένα πρόσθετο εισόδημα. Για τη διαδικασία δημιουργίας και έγκρισης ενός επαγγελματικού φυτωρίου πρέπει να απευθυνθείτε στο ΚΕΠΠΥΕΛ (Κέντρο Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων).

Το φυτό, όταν συμπληρώσει τα 4 χρόνια, βγάζει ένα κίτρινο λουλούδι που είναι το σήμα κατατεθέν του είδους Aloe vera (Aloe barbadensis Miller). Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να αρχίσετε να κόβετε τα φύλλα, πάντα από το έδαφος προς τα επάνω. Σε αυτή την ηλικία, το φυτό έχει πλέον αναπτύξει τα περίπου 200 δραστικά συστατικά που περιέχει το gel του.

Από κάθε φυτό μπορείτε να κόβετε περίπου 4 φύλλα κάθε φορά, 3 ή 4 φορές το χρόνο. Συνεπώς, από ένα στρέμμα μπορούμε να πάρουμε 10-12.000 φύλλα το χρόνο με συντηρητικούς υπολογισμούς. Το βάρος του φύλλου κυμαίνεται από 400 έως 800g. Αν συνυπολογίσουμε ένα ποσοστό απωλειών ίσο με 10%, η μέση στρεμματική απόδοση φτάνει τους 6 τόνους φύλλων Aloe vera (Αλόη βέρα) ετησίως.

ΔΗΩ – Οργανισμός Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων
Αριστοτέλους 38
10433 Αθήνα
Τ: 210.8224384
F: 210.8218117
Website:www.dionet.gr
E-mail:info@dionet.gr
ASSOS PLAST – Οργανικά λιπάσματα & Αντιπρόσωπος Αθηνών/Πελοποννήσου Louis Aloe
Παλαιά Οδός Αγ. Στεφάνου
Κατηφόρι Αφιδνών
T: 22950.26390
M: 6972.209880
E-mail:nickbougias@gmail.com
κ. Νίκος Μπούγιας